Dotace na fotovoltaické systémy pro rodinné domy

V České Republice hraje fotovoltaika klíčovou roli v přechodu k udržitelné energetice a snižování závislosti na fosilních palivech. Fotovoltaické panely jsou nejenom šetrné k životnímu prostředí, ale také poskytují uživatelům možnost dosáhnout energetické nezávislosti a dlouhodobých úspor.

Fotovoltaické elektrárny se v současné době stávají stále populárnějšími a díky dotacím z Nové zelené úsporám mohou být i dostupnější. Podpora se týká několika typů fotovoltaických elektráren a závisí na instalovaném výkonu a dalších faktorech.

Dle dat z programu Nová zelená úsporám vyplývá, že české domácnosti stále projevují silný zájem o obnovitelné zdroje energie. Meziročně se zvýšil počet žádostí o dotace na tepelná čerpadla o 10 %, na fototermické systémy o 70 % a na fotovoltaiku dokonce o více než dvojnásobek (+109 %).

Typy podporovaných fotovoltaických elektráren

  • Fotovoltaika na přípravu teplé vody – zahrnuje akumulaci tepla do bojleru a řeší se v rámci podpory C.2. Podporovány jsou i jiné technologie pro přípravu teplé vody, jako například solární kolektory.
  • Fotovoltaická elektrárna bez akumulace
  • Fotovoltaika s akumulátorem do baterií – podporovány jsou pouze lithiové akumulátory
  • Fotovoltaika s tepelným čerpadlem
  • Ostrovní, tzv. off grid fotovoltaické elektrárny – pro domy, které nejsou připojeny k elektrické síti.

Na instalaci fotovoltaické elektrárny je možné čerpat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám. Výše podpory se odvíjí od velikosti a typu systému v rozsahu od 40 do 160 tisíc korun.

Maximální výše dotace z Nové zelené úsporám pokrývá 50 % nákladů na pořízení fotovoltaiky.

Abychom našim zákazníkům nabídli perfektní servis od A do Z, tak žádost o dotaci za vás vyřídíme my, takže se nemusíte o nic starat.

Pro více informací či nezávaznou poptávku nás neváhejte kontaktovat.